Короткий путівник по стилям крафтового пива

Якби крафтове пиво було б шоколадними цукерками, то вибір його був би подібний до блукання по шоколадній фабриці Віллі Вонки. Запаморочливий асортимент стилів, смаків та ароматів – від панкових кисляків до хмільних IPA та темних липких стаутів. З такою кількістю видів крафтового пива, яке хочеться дослідити, важко зрозуміти, з чого почати і чого очікувати.  

Не бійтеся! Якщо ви новачок на сцені крафтового пива, або просто досвідчений пияка, який шукає нових вражень, наш путівник по стилям крафтового пива може допомогти вибрати ідеальне саме для вас.

Вибираючи свій шлях через численні стилі крафтового пива, починаючи від світлого елю до солодких стаутів, ви можете відчути себе трохи приголомшеним. Хороша новина полягає в тому, що з правильним пивом ви зможете насолодитися привабливими, безкомпромісними смаками, які занесуть вас далеко, ніж більшість пива, що зустрічається на полицях супермаркетів.

Смак – це подорож. Крафтові пивоварні є інноваторами, постійно створюючи нові стилі та підходи, щоб тримати речі цікавими, тож ваші смаки прагнуть більшого.

Це не означає, що вам потрібно любити всі види крафтового пива. Непогано мати кілька улюблених, але варто спробувати багато різних стилів. Деякі з них більше підійдуть до вашої палітри, а інші ідеально підходять для різних поєднань їжі та випадків. Як і будь -яка пригода, найкраща порада – дослідити.

І чудове місце для початку – Flasker! (м.Харків, пр-т Московський, 27)

Що робить різним крафтове пиво?

Крафтове пиво варять з любов’ю, і існують тисячі варіацій, які спричиняють різні смаки, аромати та колір. Але коли ви перейдете до цього, перше розгалудження – це дріжджі та їх роль у процесі бродіння.

Як правило, пиво можна класифікувати як лагер або ель, залежно від бродіння.

  • Лагер  – Як правило, тут використовуються дріжджі, що живляться на дні під назвою Saccharomyces Pastorianus.  Ці дріжджі краще працюють у прохолодних температурах, близько 10 ° С. Виробництво ефірів або фруктових ароматів, які є від ельових дріжджів і тепліших температур бродіння, значно зменшується за рахунок більш холодного бродіння лагерних дріжджів, що дає можливість безперешкодно розкритися солоду. Термін «рідкий хліб» походить саме від опису німецького Doppelbock, високоміцного бурштинового лагеру.  
     
  • Ель – Зазвичай, використовуючи дріжджі верхнього бродіння під назвою Saccharomyces Cerevisiae , ці дріжджі щасливіші приблизно до 20 ° С і виробляють набагато більш характерні ефіри та феноли, які зазвичай характеризуються як фруктові та пряні аромати. Різні ельові дріжджі сильно відрізняються за своїм характером один від одного на відміну від лагерних дріжджів, які досить схожі.   

Але дріжджі – це лише половина історії. Хоча це допомагає формувати профіль аромату, різні стилі пивоваріння, хміль, солод та техніка перетворюють ель та лагер на нові стилі.

Ель може породити широкий асортимент сортів пива, включаючи Індійський Пейл Ель (IPA), пейл-ель, стаут, портер та бельгійські стилі. Лагери йдуть своїм шляхом, і чеські Пілзнери, німецькі Хеллеси, Боки і Дункелі змагаються за вашу увагу.

Ще більше ускладнюють ситуацію, особливостями процесів бродіння, (додаючи бактерії та дикі дріжджі) Саури та бельгійські ламбіки, такі як Гьоз та Крік, а також чудові фламандські червоне та Оуд Брюн, яким потрібні роки, щоб скласти конкуренцію зі складністюі ароматикою найкращим винам.

Поширені види крафтового пива

Крафтове пиво схоже на калейдоскоп буйством типів, підтипів, доопрацювань та винаходів, які важко виділити з усіх можливих стилів. Натомість ми надали огляд основних видів крафтового пива, основні факти та характеристики, а також деякі сорти, щоб допомогти вам розпочати роботу.

Лагер

Більшість людей, які тільки починають виготовляти пиво, починають тут. І в цьому немає нічого поганого – ремесло лагера прекрасне, з ніжним смаком, ароматом і хрусткістю, що непросто досягти, натомість стаут ​​або пейл ель більш невибагливі у цьому плані. Невеличка помилка, і смаковий баланс може зруйнуватися.

Світлий лагер повинен бути хлібним, квітковим і добре газованим, але ніжним. Різниця між правильним, солодким лагером, гарної витримки, і недорогим макро-пивом – це ніч і день. Пиво не повинно бути водянистим або рідким, приємне відчуття повного та стійка піна-це відмінні риси правильного крафтового лагеру.

Хоча стилі лагера теж різні. І тонкі відмінності можуть бути дуже незначними. Порівняйте знамениті німецькі хеллеси з Баварії та німецькі пілси, більш характерні для півночі країни. Хеллеси будуть сприйматися як трохи солодші та ситніші в роті від більшої кількості залишкового цукру, а також від сильнішого пізнього аромату хмелю. З іншого боку, Пілс відчувається сухішим, більш хрустким та гірким.

Існує великий світ крафтового лагеру, який можна досліджувати – від Дункеля з його темною підсмаженою скоринкою та фруктовим характером до Раухбіра – відомих копчених лагерів родом з Бамберга.

До крафтового пива, яке варто спробувати, можна віднести міцний пілснер Beermaster Trembling String, Mad Pils та наш власний розливний Flasker Vienna Lager.     

IPA

Хрусткі. Цитрусові. Квіткові. Тропічні. Пряні. Древянисті. Землисті. Гіркі. Не гіркі… IPA майже не піддається визначенню, крім того, що це світле пиво з високим вмістом хмелю, як правило, з більш високим вмістом алкоголю. Та не завжди і світле, адже існує Чорна IPA. Індія Пейл Ель є одним з основних елементів британської пивоварної сцени з моменту появи у 18 столітті. Спочатку винайдене для транспортування пива солдатам та колоністам в Індії – звідси і його назва – використання надлишку хмелю з його антибактеріальними властивостями та підвищеним вмістом алкоголю допомогло пиву пережити подорож, але це також призвело до гіркого, сильного смаку хмелю.

Залежно від використовуваного хмелю, смаки варіюються від фруктових і тропічних до цитрусових і землистих, і очікуйте великих ароматів, якщо це зроблено правильно. IPA має власну підмножину стилів, починаючи від IPA Західного узбережжя, що призвело до відродження IPA у 70 -х роках, до Подвійних IPA з високим алкоголем та Hazy IPA, які є соковитими, туманними та неймовірно смачними.

До крафтового пива, яке варто спробувати, можна віднести «Mad IPA», «Hoptuin White IPA», «Hoptuin Dubbel IPA» та наш власний «Flasker IPA».    

Пейл Ель

Як правило, більш збалансоване співвідношення солоду та хмелю та менший акцент на алкоголь, ніж у його кузена IPA, середнього тіла та більш питкий – це задоволення від хмелю. Стилі включають англійський IPA з трохи більшою карамеллю та деревним, землистим і пряним ароматом хмелю до класичного американського IPA з його цитрусовими ароматами та твердою гіркотою, і, нарешті, до поточної тенденції туманного, тропічного, цитрусового міцного пива з м’яким відчуттям у роті та дуже , дуже низькою гіркотою. Для знайомства зі стилем варто спробувати у нас розивнлий сорт “Mad Golden Ale”.

Портер

Хоча портер був історичним вибором елю для більшої частини Англії, він отримав свою назву та популярність завдяки його прийняттю лондонськими носильниками у 19 столітті. Це ситне вариво, що зігріває і нагадує темні води Темзи вночі. Крафтові пивоварні додають такі інгредієнти, як темно-обсмажений солод та шоколад, що додає до палітри чудові, насичені смаки шоколаду, карамелі та кави. Особливою популярністю серед знавців користуються такі міцні підтипи портеру як Балтійський портер та Імперський портер.

Стаут

Стаут – молодший, жорсткіший брат Портера. Спочатку іменований «міцним портером», це солодовий сорт темного пива, смак якого є гірким, гладким, солодким, а аромат потужним. Хоча він і нагадує портер, стаут, як правило, більш смажений, ніж портер, який зазвичай трохи фруктовіший. 

Американські мікропивоварні додали власного повороту, відкривши двері для наповнення м’якого стаута більш хмельним, гірким смаком, який відповідає американським палітрам IPA. Спробуйте у нас пляшечку Mikkeller Beer Geek Breakfast – це філіжанка кавової гущі 7,5%, яка є вершковим поєднанням карамелі, шоколаду та кави. Чистий смак раю! До речі, найбільш міцні стаути (Імперські стаути) особливо гарно покращують свій смак при старінні в діжці. Для знайомства зі стилем варто спробувати у нас розливний сорт “Mad Stout”, а також наші власні стаути з фруктами – вишневий або банановий.

Саур

Щоб глибоко заглибитися в саури, нам знадобиться ціла книга. Простіше кажучи, є два типи, про які слід знати:

Berliner Weisse, Gose and Fruited Sours. Переважна більшість сортів, які ви побачите , буде їх комбінаціями. Коротше кажучи, пивовари знижують рН пива, підкисляючи його за допомогою лактобактерій. Це та сама кислота в йогурті, яка дає той «твінг», який ви так добре знаєте. Після підкислення та бродіння пиво можна залишити в спокої, що буде нагадувати більш традиційний берлінський вайс, або, як у більшості випадків зараз, додають фрукти, і починається вторинне бродіння. Це висловлює фруктову якість та яскравий колір поверх вже терпкого пива. Терпкі, фруктові, такі, що гарно вгамовують спрагу, вони чудово поєднуються з їжею і важко щось придумати кращого для спекотних днів. Ці сорти гарно підлягають контролю при виробництві і не на багато складніші за звичайний ель.

Lambic, Gueuze, Wild Ale. Верхівка крафтового пивоварного мистецтва. Це пиво вимагає найбільше грошей і поваги, оскільки воно забезпечує найбільшу складність і романтичність у світі пива. Практично інший продукт, це як порівняння купленої шинки в магазині з 24 -місячним хамоном з Іспанії, вони обидва – свинина, але на цьому будь -яке порівняння закінчується. Це крафтове пиво вимагає від пивовара симбіотичних стосунків з природою і обережного керування процесами весь час, усвідомлюючи, що цим керує мати-природа. Дикі дріжджі та мікрофлора, що поширюються через повітря, – справжній теруар. Це, разом зі старінням у бочках, купажуванням та повторним бродінням у пляшках, створює один із найскладніших напоїв на планеті.

Сайсон

Saison – це ель у бельгійському стилі, який іноді називають фармхауз-елем. Їх важко класифікувати, оскільки djyb можуть мати досить широкий діапазон характеристик, але можна очікувати надзвичайно сухого пиття, що втамовує спрагу, з високою газованістю, пряним ароматом хмелю та сільською якістю. Не всі сезони кислі, але деякі можуть мати трохи кислотності. Непередбачуваність певних властивостей смаку, які балансують на тонкій межі між приємними і не надто – лотерея, що може розчарувати, але для любителів сазону ця невловимість – принада.

Почніть свою пригоду у світі крафтового пива!

Існує незліченна кількість стилів крафтового пива – набагато більше, ніж може з’явитися у нашому магазині, – але секрет полягає у вивченні різноманітних стилів. Якщо ви завжди були прихильником лагеру, спробуйте IPA або пейл ель. Для більшої авантюри можете дослідити Мілкшейк IPA або шоколадний стаут.

Купуйте крафтове пиво онлайн у пляшці або пробуйте розливні сорти крафтового пива, щоб розпочати власну приголомшливу подорож у світ крафтового пива. 

Cart
Your cart is currently empty.